Τι είναι το pH του εδάφους και πώς μπορεί να βελτιωθεί;

5 Ιανουαρίου 2023
5 Ιανουαρίου 2023 Geofos.gr

Το pH του εδάφους είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει την υγεία και την παραγωγικότητα των φυτών σας. Το pH είναι ένα μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας του εδάφους, που κυμαίνεται από 0 έως 14, με το 7 να είναι ουδέτερο.

Ένα επίπεδο pH κάτω από 7 υποδηλώνει όξινο έδαφος, ενώ ένα επίπεδο pH πάνω από 7 είναι αλκαλικό. Το ιδανικό pH εδάφους για τα περισσότερα φυτά είναι ελαφρώς όξινο, μεταξύ 6,0 και 7,0. Ωστόσο, διαφορετικά φυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε pH, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις ανάγκες των φυτών σας πριν ρυθμίσετε το εδαφικό pH.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη σημασία του και πώς να το βελτιώσετε για υγιή ανάπτυξη των φυτών.

Γιατί είναι σημαντικό το pH του εδάφους;

Το pH εδάφους επηρεάζει αρκετούς βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών, όπως:

 1. Διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών: Επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα φυτά για να ευδοκιμήσουν, όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο. Όταν το εδαφικό pH είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό, ορισμένα θρεπτικά συστατικά καθίστανται μη διαθέσιμα, οδηγώντας σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και καχεκτική ανάπτυξη.
 2. Μικροβιακή δραστηριότητα: Το εδαφικό pH επηρεάζει τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών που διασπούν την οργανική ύλη, απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά και καταστέλλουν τις ασθένειες των φυτών. Το έδαφος με pH μεταξύ 6,0 και 7,0 είναι βέλτιστο για τα περισσότερα ωφέλιμα εδαφικά μικρόβια.
 3. Δομή του εδάφους: Το εδαφικό επηρεάζει τη δομή του εδάφους, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη συγκράτηση νερού, τον αερισμό και τη διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων. Τα όξινα εδάφη τείνουν να είναι συμπιεσμένα και με κακή αποστράγγιση, ενώ τα αλκαλικά εδάφη τείνουν να είναι χαλαρά και αμμώδη.

Πώς να ελέγξετε το pH του εδάφους;

Πριν μπορέσετε να ρυθμίσετε το εδαφικό, πρέπει να γνωρίζετε το τρέχον επίπεδο pH του. Μπορείτε να το ελέγξετε χρησιμοποιώντας ένα κιτ δοκιμής pH εδάφους ή στέλνοντας ένα δείγμα εδάφους σε ένα εργαστήριο δοκιμών εδάφους.

Τα κιτ δοκιμής pH εδάφους είναι οικονομικά προσιτά, εύχρηστα και παρέχουν γρήγορα αποτελέσματα. Τα εργαστήρια εδαφολογικών δοκιμών προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη ανάλυση εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων θρεπτικών συστατικών, της περιεκτικότητας σε οργανική ύλη και των συστάσεων για τροποποιήσεις του εδάφους.

Πώς να βελτιώσετε το pH του εδάφους;

Εάν το εδαφικό pH είναι πολύ υψηλό (αλκαλικό), μπορείτε να το μειώσετε προσθέτοντας όξινα υλικά, όπως θείο, βρύα τύρφης ή πευκοβελόνες. Εάν είναι πολύ χαμηλό (όξινο), μπορείτε να το αυξήσετε προσθέτοντας αλκαλικά υλικά, όπως ασβέστη, τέφρα ξύλου ή οστεάλευρο. Ακολουθούν ορισμένες μέθοδοι για τη ρύθμιση του:

  1. Οργανική ύλη: Η προσθήκη οργανικής ύλης, όπως κομπόστ ή κοπριά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του. Η οργανική ύλη περιέχει ενώσεις που το ρυθμίζουν αποτρέποντας δραστικές αλλαγές.
  2. Ασβέστης: Η προσθήκη ασβέστη σε όξινο έδαφος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου pH. Ο ασβέστης διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως ο δολομιτικός ασβέστης, ο ασβέστης κήπου και ο υδράσβεστος. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα ποσοστά εφαρμογής.
  3. Θείο: Η προσθήκη θείου σε αλκαλικό έδαφος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου pH. Το θείο διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως το στοιχειακό θείο και οι θειικές μορφές. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα ποσοστά εφαρμογής.
  4. Τέφρα ξύλου: Η τέφρα ξύλου είναι μια φυσική πηγή αλκαλικών μετάλλων, όπως ασβέστιο και κάλιο, και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του εδαφικού pH. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τέφρα ξύλου, καθώς μπορεί να αυξήσει το επίπεδο pH πολύ γρήγορα εάν εφαρμοστεί σε μεγάλες ποσότητες.

Συχνές ερωτήσεις:

Ε. Τι συμβαίνει εάν το pH του εδάφους είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό;
Α. Εάν το pH εδάφους είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό, ορισμένα θρεπτικά συστατικά καθίστανται μη διαθέσιμα, οδηγώντας σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και καχεκτική ανάπτυξη. Το pH του εδάφους επηρεάζει τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών που διασπούν την οργανική ύλη, απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά και καταστέλλουν τις ασθένειες των φυτών. Η δομή του εδάφους επηρεάζεται επίσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κατακράτησης νερού και κακή ανάπτυξη των φυτών.

Ε. Μπορώ να ρυθμίσω το pH του εδάφους χωρίς να το ελέγξω πρώτα;
Α. Είναι καλύτερο να δοκιμάζετε το pH του πριν το ρυθμίσετε, καθώς η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας οποιουδήποτε υλικού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Η δοκιμή του pH του θα σας δώσει μια ακριβή ένδειξη και θα σας επιτρέψει να κάνετε τις ανάλογες προσαρμογές.

Ε. Πόσο συχνά πρέπει να δοκιμάζω το pH του εδάφους μου;
Α. Συνιστάται να εξετάζετε το pH του εδάφους σας κάθε 2-3 χρόνια ή όποτε παρατηρείτε αλλαγές στην ανάπτυξη των φυτών ή ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων.

Συμπέρασμα:

Το pH του εδάφους αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης και παραγωγικότητας των φυτών. Η κατανόηση των απαιτήσεων των φυτών σας σε pH και ο τακτικός έλεγχος του, μπορεί να σας βοηθήσει να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά τη ρύθμιση του.

Η προσθήκη οργανικής ύλης, ασβέστη, θείου ή τέφρας ξύλου μπορεί να είναι αποτελεσματικοί τρόποι ρύθμισης των επιπέδων, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τις τιμές εφαρμογής. Βελτιώνοντας το, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας έχουν τα θρεπτικά συστατικά, το νερό και τη δομή που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο