Πώς να κλαδέψετε τα οπωροφόρα δέντρα και πότε (Αναλυτικά)

19 Ιανουαρίου 2023
19 Ιανουαρίου 2023 Geofos.gr

Το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων αποτελεί βασικό μέρος της φροντίδας τους και συμβάλλει στη διασφάλιση της μακροζωίας και της παραγωγικότητάς τους. Οι σωστές τεχνικές κλαδέματος μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη δομή του δέντρου, να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη και να αποτρέψουν τις ασθένειες.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πότε και πώς να κλαδεύετε τα οπωροφόρα δέντρα για να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε έναν υγιή οπωρώνα και να εξασφαλίσετε μια πλούσια συγκομιδή.

Πότε πρέπει να κλαδεύετε τα οπωροφόρα δέντρα

Η ιδανική στιγμή για το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου ύπνου τους, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα τέλη του φθινοπώρου έως τις αρχές της άνοιξης, ανάλογα με την τοποθεσία σας. Το κλάδεμα κατά τη διάρκεια της αδρανούς περιόδου επιτρέπει στο δέντρο να επικεντρώσει την ενέργειά του στην επούλωση και την παραγωγή νέας ανάπτυξης μόλις ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

Επιπλέον, το κλάδεμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, καθώς τα έντομα και οι μύκητες είναι λιγότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πώς να κλαδέψετε τα οπωροφόρα δέντρα

Πριν ξεκινήσετε το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων σας, θα πρέπει να έχετε μια σαφή ιδέα για το σχήμα και τη δομή του δέντρου που θέλετε να επιτύχετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποια κλαδιά θα αφαιρέσετε και ποια θα κρατήσετε. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εργαλεία, όπως κοφτερά ψαλίδια κλαδέματος, κλαδευτήρια και πριόνια.

Ξεκινήστε αφαιρώντας κάθε νεκρό, άρρωστο ή κατεστραμμένο ξύλο, καθώς αυτά τα κλαδιά μπορεί να “φιλοξενήσουν” παράσιτα και ασθένειες. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τυχόν κλαδιά που διασταυρώνονται, τρίβονται ή αναπτύσσονται προς το κέντρο του δέντρου. Αυτά τα κλαδιά μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αέρα και τη διείσδυση του φωτός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα καρπών και αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες.

Αραιώστε τυχόν κλαδιά που είναι υπερπλήρη, αφήνοντας χώρο για νέα ανάπτυξη και ανάπτυξη καρπών. Ωστόσο, προσέξτε να μην αφαιρέσετε πολύ ξύλο, καθώς αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το δέντρο και να μειώσει τις δυνατότητες καρποφορίας του. Τέλος, διαμορφώστε το δέντρο κλαδεύοντας τα κλαδιά στο επιθυμητό μήκος και την επιθυμητή γωνία, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική συνήθεια ανάπτυξης του δέντρου.

Συμβουλές για το κλάδεμα συγκεκριμένων οπωροφόρων δέντρων

Διαφορετικοί τύποι οπωροφόρων δέντρων απαιτούν διαφορετικές τεχνικές κλαδέματος για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης και της παραγωγής καρπών. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το κλάδεμα συγκεκριμένων οπωροφόρων δέντρων:

Μηλιές: Κλαδέψτε τις μηλιές για να δημιουργήσετε ένα ανοιχτό κέντρο, με τρία έως πέντε κύρια κλαδιά που βγαίνουν προς τα έξω. Αφαιρέστε τυχόν κλαδιά που αναπτύσσονται όρθια ή προς το κέντρο του δέντρου. Κλαδεύετε κάθε χρόνο για να προωθήσετε τη νέα ανάπτυξη και να διατηρήσετε το σχήμα του δέντρου.

Ροδακινιές: Κλαδέψτε τις ροδακινιές για να δημιουργήσετε ένα ανοιχτό “σχήμα αγγείου”, με έναν κεντρικό επικεφαλής και τέσσερα έως πέντε κύρια κλαδιά που αναπτύσσονται σε γωνία 45 μοιρών. Αφαιρέστε τυχόν νεροβλαστάρια ή κλαδιά που αναπτύσσονται προς το κέντρο του δέντρου. Κλαδεύετε κάθε χρόνο αφού το δέντρο παράγει καρπούς.

Δέντρα δαμασκηνιάς: Κλαδέψτε τις δαμασκηνιές για να δημιουργήσετε έναν κεντρικό κορμό, με τέσσερα έως πέντε κύρια κλαδιά που αναπτύσσονται σε γωνία 45 μοιρών. Αφαιρέστε τυχόν κλαδιά που αναπτύσσονται όρθια ή προς το κέντρο του δέντρου. Κλαδεύετε κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, πριν το δέντρο αρχίσει να βγάζει μπουμπούκια.

Δέντρα κερασιάς: Κλαδέψτε τις κερασιές για να δημιουργήσετε ένα ανοιχτό κέντρο, με τρία έως πέντε κύρια κλαδιά που ακτινοβολούν προς τα έξω. Αφαιρέστε τυχόν νεροβλαστάρια ή κλαδιά που αναπτύσσονται προς το κέντρο του δέντρου. Κλαδεύετε κάθε χρόνο αφού το δέντρο παράγει καρπούς.

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων

Όταν κλαδεύετε οπωροφόρα δέντρα, υπάρχουν πολλά λάθη που κάνουν πολλοί άνθρωποι, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κακή υγεία των δέντρων, μειωμένη παραγωγή καρπών, ακόμη και θάνατο των δέντρων. Ακολουθούν ορισμένα συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται κατά το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων:

Κλάδεμα σε λάθος χρόνο

Ο συγχρονισμός είναι ζωτικής σημασίας όταν κλαδεύετε οπωροφόρα δέντρα. Το κλάδεμα σε λάθος εποχή μπορεί να βλάψει το δέντρο, να μειώσει την παραγωγή καρπών και να προκαλέσει ακόμη και θάνατο του δέντρου. Το κλάδεμα κατά την περίοδο του λήθαργου, όταν το δέντρο δεν αναπτύσσεται ενεργά, είναι η καλύτερη εποχή για το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων.

Χρήση θαμπών ή μη απολυμασμένων εργαλείων

Η χρήση θαμπών ή μη απολυμασμένων εργαλείων κλαδέματος μπορεί να οδηγήσει σε οδοντωτά κοψίματα, τα οποία μπορεί να βλάψουν το δέντρο και να το καταστήσουν ευάλωτο σε ασθένειες και παράσιτα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κοφτερά και καθαρά εργαλεία κατά το κλάδεμα.

Αφαίρεση υπερβολικού όγκου φυλλώματος

Το υπερβολικό κλάδεμα μπορεί να καταπονήσει το δέντρο και να μειώσει την παραγωγή καρπών. Αποφύγετε την αφαίρεση πάνω από το 30% του φυλλώματος του δέντρου σε μία μόνο περίοδο.

Κλάδεμα σε λάθος κλαδιά

Το κλάδεμα των λανθασμένων κλάδων, όπως εκείνων που παράγουν καρπούς, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή καρπών. Κλαδεύετε μόνο τα κλαδιά που είναι νεκρά, άρρωστα ή κατεστραμμένα .

Κλάδεμα πολύ κοντά στον κορμό

Το κλάδεμα πολύ κοντά στον κορμό μπορεί να βλάψει το δέντρο και να το καταστήσει ευάλωτο σε ασθένειες και παράσιτα. Αποφύγετε το κλάδεμα μέσα στο κολάρο του κλαδιού, δηλαδή στην περιοχή όπου το κλαδί συνδέεται με τον κορμό.

Παραμέληση της διαμόρφωσης του δέντρου

Τα οπωροφόρα δέντρα πρέπει να έχουν έναν κεντρικό κορμό, δηλαδή τον κύριο κορμό. Η παραμέληση της διαμόρφωσης του δέντρου μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα κλαδιά και μειωμένη παραγωγή καρπών.

Παράλειψη αφαίρεσης των νεροβλαστών

Οι νεροβλαστοί είναι ζωηροί, όρθιοι βλαστοί που αναπτύσσονται από τον κορμό ή τα κλαδιά του δέντρου. Η παράλειψη αφαίρεσής τους μπορεί να στερήσει ενέργεια από την παραγωγή καρπών.

Συμπερασματικά, το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας τους και την προώθηση της άφθονης παραγωγής καρπών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε αυτά τα κοινά λάθη για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα για το δέντρο σας. Ακολουθώντας τις κατάλληλες τεχνικές κλαδέματος και αποφεύγοντας αυτά τα λάθη, μπορείτε να διατηρήσετε τα οπωροφόρα δέντρα σας υγιή και παραγωγικά για τα επόμενα χρόνια.

Συμπέρασμα

Το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων είναι απαραίτητο για να διατηρούνται υγιή και παραγωγικά. Η γνώση του πότε και πώς να κλαδεύετε τα οπωροφόρα δέντρα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας πλούσιας συγκομιδής και μιας ατελούς συγκομιδής. Ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα οπωροφόρα δέντρα σας θα είναι καλά συντηρημένα και θα παράγουν τους καλύτερους δυνατούς καρπούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο