Λίπασμα φυκιών, ένα εκπληκτικό φυσικό λίπασμα για τα φυτά μας

13 Ιανουαρίου 2023
13 Ιανουαρίου 2023 Geofos.gr

Και όμως το λίπασμα των φυκιών είναι ένα από τα καλύτερα λιπάσματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στον κήπο σου.

Όταν πρόκειται για κηπουρική, κάθε κηπουρός θέλει να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να παρέχει στα φυτά του τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν υγιή και δυνατά.

Τα φύκια, ένα φυσικό λίπασμα, είναι μια εξαιρετική επιλογή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κηπουροί για να ενισχύσουν την ανάπτυξη των φυτών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα οφέλη των φυκιών ως φυσικό λίπασμα και γιατί είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά χημικά λιπάσματα.

Τι είναι τα φύκια;

Τα φύκια, γνωστά και ως θαλάσσια φύκια, είναι ένας τύπος φυκιών που αναπτύσσεται στον ωκεανό. Είναι μια άφθονη πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορεί να είναι ευεργετικά για τα φυτά. Τα φύκια είναι γεμάτα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλες οργανικές ενώσεις που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των φυτών.

Είναι επίσης μια φυσική πηγή φυτικών ορμονών που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αύξησης και της ανάπτυξης τους.

Οφέλη των φυκιών ως φυσικό λίπασμα

Τα φύκια έχουν πολλά οφέλη ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά. Ακολουθούν μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης των φυκιών στην κηπουρική:

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα φύκια είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως άζωτο, κάλιο και φώσφορο. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών.

Βελτιώνουν την υγεία του εδάφους

Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εδάφους αυξάνοντας τη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος. Οι μικροοργανισμοί διασπούν την οργανική ύλη στο έδαφος, καθιστώντας τα θρεπτικά συστατικά πιο διαθέσιμα στα φυτά.

Ενισχύουν την ανάπτυξη των ριζών

Οι φυτικές ορμόνες που υπάρχουν στα φύκια μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των ριζών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερα και υγιέστερα φυτά.

Αυξάνει την αντίσταση στις ασθένειες

Τα φύκια μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της αντίστασης των φυτών στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως φυσικό μυκητοκτόνο, προστατεύοντας τα φυτά από μυκητολογικές ασθένειες.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Τα φύκια είναι μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για τους κηπουρούς. Σε αντίθεση με τα χημικά λιπάσματα, τα φύκια δεν βλάπτουν το περιβάλλον ούτε συμβάλλουν στη ρύπανση του εδάφους.

Τύποι λιπασμάτων με φύκια

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λιπασμάτων με φύκια που διατίθενται στην αγορά. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους λιπασμάτων με φύκια:

  1. Υγρό λίπασμα φυκιών: Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μορφή λιπάσματος φυκιών. Πρόκειται για ένα υγρό συμπύκνωμα που μπορεί να αραιωθεί με νερό και να εφαρμοστεί απευθείας στα φυτά. Το υγρό λίπασμα φυκιών είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να παρέχει στα φυτά μια γρήγορη ώθηση θρεπτικών στοιχείων.
  2. Αλεύρι φυκιών: Το αλεύρι φυκιών είναι ένας τύπος λιπάσματος σε σκόνη που παρασκευάζεται από αποξηραμένα και αλεσμένα φύκια. Μπορεί να αναμιχθεί με χώμα ή κομπόστ για να εμπλουτίσει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.
  3. Εκχύλισμα φυκιών: Το εκχύλισμα φυκιών είναι ένα συμπυκνωμένο υγρό που παρασκευάζεται με εμβάπτιση φυκιών σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψεκασμός φυλλώματος ή να προστεθεί στο νερό άρδευσης.

Πως να φτιάξετε λιπασμα απο φυκια

Η δημιουργία λιπάσματος από φύκια είναι μια αρκετά απλή τεχνική που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με φρέσκα είτε με αποξηραμένα φύκια. Ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή για το πώς να δημιουργήσετε λίπασμα από φύκια:

Βήμα 1: Συγκεντρώστε φύκια

Η συλλογή φυκιών είναι το αρχικό στάδιο για την παραγωγή λιπάσματος με βάση τα φύκια. Μπορείτε να συλλέξετε φύκια από την ακτή ή να αγοράσετε αποξηραμένα φύκια από ένα κέντρο κήπου.

Βήμα 2: Ξεπλύνετε τα φύκια

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά τα φύκια με καθαρό νερό για να απομακρύνετε τυχόν αλάτι ή υπολείμματα.

Βήμα 3: Ψιλοκόψτε τα φύκια

Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ψαλίδι κλαδέματος για να κόψετε τα φύκια σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 4: Μουλιάστε τα φύκια

Μουλιάστε τα κομμένα φύκια σε ένα μεγάλο δοχείο με καθαρό νερό για αρκετές ημέρες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Βήμα 5: Σουρώστε τα φύκια

Μετά από αρκετές ημέρες, σουρώστε τα φύκια μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα ή τυρομάντιλο για να απομακρύνετε τυχόν σωματίδια.

Βήμα 6: Αραιώστε το λίπασμα

Χρησιμοποιώντας μια αναλογία 1:4, αραιώστε το υγρό των φυκιών με γλυκό νερό (ένα μέρος υγρού φυκιών προς τέσσερα μέρη νερού).

Βήμα 7: Προσθέστε λίπασμα

Χρησιμοποιήστε ένα ποτιστήρι ή ένα μπουκάλι ψεκασμού ανάλογα με τις ανάγκες για να εφαρμόσετε το λίπασμα με βάση τα φύκια στα φυτά και το χώμα σας.

Λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων τους, τα λιπάσματα από φύκια κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των κηπουρών και των αγροτών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λίπασμα με φύκια

Η χρήση του λιπάσματος με φύκια είναι εύκολη. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το λίπασμα με φύκια:

  • Αραιώστε το λίπασμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα.
  • Εφαρμόστε το λίπασμα στο έδαφος γύρω από τη βάση του φυτού.
  • Για ψεκασμούς φυλλώματος, εφαρμόστε το λίπασμα στα φύλλα του φυτού.
  • Χρησιμοποιείτε το λίπασμα τακτικά, ιδίως κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
  • Αποθηκεύστε το λίπασμα σε δροσερό και ξηρό μέρος.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο